onsdag 8 januari 2014

Gamla tallrikar får nytt liv

Det är så fint med gamla tallrikar i vackra färger med fina motiv. Mina favoriter är alla tallrikar i blåa färger, och dessa finns det också gott om på secondhandbutiker och loppisar.

Gamla och udda tallrikar kan man ha till mycket. Till exempel kan man duka med dem, alltså helt enkelt satsa på att ha just udda porslin. Man kan också sätta upp dem på väggen som konst. Varför inte göra en hel vägg full av olika tallrikar?

Två sätt att göra "nya fat" av gamla tallrikar är dessa:

Mosaik
Detta fatet har jag gjort av porslinsbitar, ett träfat, vit färg, stenlim/hobbylim och kakelfog. Porslinet har jag limmat fast på träfatet, låtit det torka, fogat och sedan målat vitt. Eftersom det är trä och lim tål det ju inte att diskas, men man kan ha det som fruktfat eller prydnad och vid behov torka av det med en trasa.


 Fatet med hjärtat är gjort på samma sätt men bara med vitt porslin och ett hjärta som jag tidigare gjort i stengodslera.


Kakfat/Våningsfat
Man kan köpa speciella ställningar i tre delar på internet och sedan göra egna kakfat, superenkelt! Man borrar bara hål i de tallrikar man vill använda och sedan monterar man ihop dem. Klart! Och vad snyggt det blir!


Detta blomfat/fågelbad är gjort på samma sätt som mosaikfaten ovan men jag har använd en grund i form av ett keramikfat (istället för trä) och kakelfix för att fästa bitarna (istället för lim). Detta gör att det håller för väder och vind och kan vara utomhus. Ser ni att det också är ett keramikhjärta gömt bland bitarna? =)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar